De auto’s van autobedrijf Lesta kan je ook via een lease-overeenkomst aankopen. Maar wat is nu eigenlijk financiering particulier en met welke dingen moet je rekening houden. Dit leggen we je graag uit.

Wat is financiering particulier?

financiering particulier is een manier om jouw auto te financieren. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Je hoeft dus niet de auto in één keer te betalen. Hierdoor blijft u spaargeld op jouw rekening staan en is jouw droomauto toch binnen handbereik.

Wat ga ik maandelijks betalen?

De hoogte van het maandbedrag is, naast de aanschafwaarde van de auto, afhankelijk van drie dingen; de looptijd, de aanbetaling en de slottermijn.

De looptijd van de leaseovereenkomst kan je zelf bepalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag zal zijn. De meest voorkomende looptijd is 60 maanden. Er geldt een minimum van 12 maanden en een maximum van 72 maanden.

De aanbetaling is het bedrag dat je bij de aanschaf van de auto al inlegt. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt aanbetalen. Hoe hoger de aanbetaling is, hoe lager het maandbedrag zal worden. Het is niet verplicht om een aanbetaling te doen.

Een slottermijn of een slotsom is een afwijkende laatste maand van de looptijd. Door deze laatste maand van de leaseovereenkomst met een hoger bedrag af te sluiten heb je de tijd om geld te reserveren die je in de laatste termijn in 1 keer voldoet. Het maandbedrag gedurende de hele looptijd valt daardoor lager uit omdat dit bedrag dan niet voor het maandbedrag wordt meegerekend, en dus blijft “openstaan” tot en met de laatste maand.

Kom ik in aanmerking voor financiering particulier?

Er zijn enkele voorwaarden waar je als particulier aan moet voldoen voordat je een financiering particulier overeenkomst kunt aangaan. Deze voorwaarden hebben te maken met jouw dienstverband en dus met de zekerheid dat je maandelijks het benodigde bedrag kunt betalen. In veel gevallen wordt aan je gevraagd het inkomen aan te tonen met bankafschriften en/of loonstroken. Aan de hand hiervan wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor de leaseovereenkomst.

Let wel op!

Vanaf de eerste betaling ben je eigenaar van de auto. Alle andere kosten die bij een auto horen zijn niet bij financiering particulier inbegrepen. Denk hierbij aan wegenbelasting, verzekering, onderhoud en afschrijving. Deze zijn voor jouw eigen rekening.